תקשורת מקרבת

אחרי האירוח הכל כך מוצלח של עינת להב, הפינה השניה במדור "שאלה של השקפה"- מדור האורחות של "למידולוגיה", כבר כאן! מלקחי הרשומה הראשונה בסדרה, הפעם התווספה למדור הזמנת-המשך שווה, שמחכה לך בסוף הרשומה.

השבוע אני שמחה וגאה לארח את ענבל צור. את ענבל פגשתי לראשונה כאמא מנוסה בחינוך ביתי, במפגשים ובפעילויות משותפות. לפני כמה שנים, ענבל פרסמה בעמוד הפייסבוק שלה שהיא לקראת סיום ההסמכה כ"מאמנת בתקשורת מקרבת" והיא מזמינה לליווי במסגרת הסטאז' שלה. מיד "התנדבתי" לתהליך המופלא, ממנו המשכנו גם לקורס מקיף ולליווי תמידי, גם בשעת צרה. מתוך ההיכרות עם ענבל ועם שפת התקשורת המקרבת, התעמקתי במיוחד בנושא זיהוי הצרכים, שהפך להיות אחד הנושאים המשמעותיים ביותר ב"למידולוגיה". את המושגים, הכלים וצורת ההסתכלות שמאפשרת לי לזהות את הצרכים העמוקים, שלי, של הילדים שלי, ושל אנשים אחרים, ולפעול מתוכם, למדתי בזכות ענבל, ואני מודה על ההזדמנות לראיין אותה כאן בבלוג ולהביא את הגישה המופלאה הזו דרך העיניים שלה. ועכשיו הבמה שלה:

ענבל צור

  1. ספרי על עצמך
    אז הי 🙂
    אני ענבל, קודם של עצמי, ואז גם בת-הזוג של דרור ואמא של שלושה אנושיים בני 13, 11, ובת 7, ושני הולכים על ארבע – כלב וחתולה. מתגוררים בגבעת אבני שבגליל התחתון.
    אני אמא בחינוך-ביתי, ככה התגלגלו לנו החיים ומשם אנחנו ממשיכים מאז שנולדו. זה אומר שהילדים לא הולכים לבית-הספר ושאנחנו מבלים המון שעות ביום ביחד: בבית, עם חברים, בפעילויות מאורגנות עם משפחות חינוך-ביתי נוספות.
    אני גם מלווה ומדריכה הורים, ומגשרת במערכות יחסים זוגיות.
  2. איך הגעת לעולם התקשורת המקרבת?
    כשהייתי אמא טריה יחסית, הגעתי לנקודות תסכול וקושי מאוד גדולות עם הילדים שלי. היינו רבים על שטויות, של ממש. ואז מצאתי את עצמי זועפת ואת הילדים שלי מתוסכלים וזועפים גם הם.
    יום אחד תפסתי שאני פשוט בתוך מערבולת מטורפת ושאני לא מצליחה לצאת ממנה.. ידעתי איך אני לא רוצה להתנהג עם הילדים שלי, אבל החלופה לא היתה לי זמינה.
    דודה שלי, שהיא בעצמה למדה במסלול הנחיה בתקשורת מקרבת, ראתה אותי ואת הקושי שלי והזמינה אותי לסדנה בת"א.
    מהסדנה הזו יצאתי עם תחושה שמצאתי את הדרך שיכולה להציל אותנו. ידעתי שאת זה אני חייבת להמשיך וללמוד.
    נרשמתי לקורס ונסעתי ללימודים במשך כמה חודשים, פעם בשבוע מהגליל התחתון ללמוד .
    השינוי בבית שלנו לא איחר לבוא ואיכשהו ידעתי שאני חייבת להמשיך ולהעמיק, נרשמתי לעוד קורס שנאצלתי להפסיק באמצע בגלל שמירת הריון, ואז הלידה, ושלושה ילדים בבית. היה אינטנסיבי.. בשלב כלשהו התינוקת גדלה והרגשתי שאני יכולה להתקדם.
    ומשם המשכתי.
    למדתי בסופו של דבר בשלושה קורסים שונים ל"שימוש עצמי" עד שבשלו התנאים והחלטתי להירשם לקורס הסמכה למאמנים ולמלווים, ואח"כ גם לקורס גישור ברוח הגישה המקרבת.
  3. מה זה בעצם תקשורת מקרבת??
    תקשורת מקרבת (או בשמה המלא תקשורת לא אלימה Non-violence communication) מייסודו של ד"ר מארשל רוזנברג ז"ל,  היא גישה לחיים. 
    המהות של התקשורת המקרבת היא לשים את הצרכים במרכז היחסים הבין-אישיים שלנו, ולחיות מתוך מודעות של חמלה ואמפתיה – ובעצם כך היא עוזרת לנו לשנות את אופן השיח שלנו בעולם, בין אם עם אנשים נוספים ובין אם עם עצמנו. 
    הגישה עוזרת לנו להפחית את התגובות האוטומטיות שלנו, את רמות הכעסים והשיפוטים, להבין האוטומטים המחשבתיים שלנו, והיא מאפשרת לנו לחיות את החיים שלנו במודעות לא-אלימה. 
    התקשורת המקרבת עוזרת לי להפנות הקשבה אמפתית בכל מקום שאבחר בו, ואני משתדלת לבחור באפשרות הזו כל אימת שאפשר, פשוט כי זה עוזר לי לחיות בפחות סבל ותסכול. 
  4. איפה משתלבת התקשורת המקרבת ביומיום שלך?

    איפה לא?
    בכל מקום. כל הזמן.
    עם הילדים בבית, עם בן-הזוג שלי, עם עצמי, עם אנשים מזדמנים ועם אנשים שאני עובדת איתם ובאה איתם במגע בהתארגנויות שונות.
    אני אפילו פחות עצבנית כשחותכים אותי בכביש 😉

  5. אילו דברים חדשים ומשמעותיים למדת בזכות העיסוק בתקשורת מקרבת?
    למדתי להקשיב לאחרים. אבל להקשיב באמת, בלי לחפש את העצה הכי טובה שאני יכולה לתת. 
    למדתי להקשיב לעצמי, להבין מה אני צריכה ומה עובר עלי. 
    למדתי לסמוך יותר על אנשים.
  6. האם היה מקום או מפגש מפתיעים אליהם  הגעת בזכות העיסוק בתקשורת מקרבת?
    האמת, שאחד המפגשים היותר מפתיעים, היה המפגש האמיתי שלי עם עצמי.
    תהליך העבודה העצמית שאני עברתי עם התק"מ עזר לי לפגוש את עצמי, על כל חלקיי.
    זה מרתק, כי במהלך התהליך שעברתי, ועדיין עוברת, אני פוגשת את עצמי בלי מסננים או שיפוטים וזה מאפשר לי שיח פנימי אמיץ ומאוד מפתיע עם עצמי.

  7. איך עושים את זה בבית? מה צריך לדעת כדי להתחיל ליצור תקשורת מקרבת?
    קודם כדאי להסכים להאמין, שכל אחד מאיתנו הוא אדם שלם, שמנסה לענות על צרכים אישיים שלו, ושלאף אחד אין כוונת זדון. 
    משם, הלב יכול להמשיך ולהתרחב ולרצות.
  8. איפה אפשר ללמוד עוד?
    או, טוב ששאלת 🙂
    כי ממש בסוף החודש יפתח קורס להורים. את הקורס נעביר איילת ואני. איילת היא חברת נפש ושותפתי לדרך ויחד אנחנו מעבירות את הקורס המקוון שלנו. 
    אני גם מלווה הורים וזוגות באופן אישי, בכל מה שקשור למערכות היחסים המשפחתיות שלהם: מול הילדים, או בזוגיות. 
    אפשר גם להיכנס לקבוצה שלנו בפייסבוק, לקרא, ללמוד  ולהתייעץ.
    אני ממליצה גם בחום על הספר של ד"ר רוזבנברג שמאגד בתוכו את כל היסודות של התקשורת המקרבת. 

תודה רבה רבה ענבל יקרה, על השיתוף בדרך שלך ועל ההצצה לעולם הכל כך משמעותי של התקשורת המקרבת. גם הפעם, אני מתכננת רשומת המשך על החיבור שלי אל התקשורת המקרבת, ואיך הוא משתלב בעיני בצורה בלתי נפרדת לחלוטין בגישה ה"למידולוגית" ללמידה של החיים עצמם. כדי להפוך את האירוח לקצת יותר הזדמנות אמיתית למפגש, הזמנתי את ענבל להמשיך להתארח גם בקבוצה של "למידולוגיה" ולענות לשאלות, מחשבות ומצבים מהיומיום שלכן ושלכם, סביב התקשורת המקרבת. ענבל תגיע לענות על שאלות ביום שני הקרוב, ה-24.12.18, בשעה 20:30 בערב.  האירוח הוא חלק מחגיגות "להתבונן ל-2019 בעיניים" בקבוצה, שכוללת אימון יומיומי על התבוננות, כדי להתכונן לקראת 2019 מלאה בהתפתחות ובלמידה לנו ולילדים שלנו. את השאלות לענבל אפשר להעלות כבר עכשיו בשרשור ייעודי שנפתח בקבוצה- ממש כאן. מחכה מאוד לשמוע את המחשבות שלך מהרשומה ואת השאלות שלך לענבל שם!

0 תגובות


תגובות למאמר זה נסגרו