מפות חשיבה

במהלך מסע החיפושים שלי נתקלתי בלא מעט נשים שנוגעות, כל אחת בדרכה ומהזווית שלה, במסע שלי, במה שמעניין אותי, בלמידה. נשים שנתנו לי כלים, שהשפיעו על הדרך בה אני חושבת, על הדרך בה אני לומדת ועל הדרך בה אני מתבוננת בלמידה.  במדור "שאלה של השקפה" תתארח בכל פעם אחת מהנשים המרתקות שפגשתי, שיספרו על עצמן, על הכלים ועל הלמידה שלהן, מהזווית המיוחדת שלהן על העולם.

המדור הזה הוא המקום ליצור חיבורים חדשים, להכיר עוד גישות, כלים ורעיונות מעולם הלמידה, ויותר מזה- להתחבר לנשים מעוררות ההשראה שעוסקות בעולם הזה מכיוונים יצירתיים, שונים וכל כך מגוונים.

האורחת הראשונה במדור היא עינת להב. את עינת פגשתי לראשונה בחיפוש אקראי בגוגל, כשרציתי להעמיק במושג שהכרתי עד אז בצורה די שטחית- מפות חשיבה. השתמשתי בכלי הזה בבית ספר לתלמידים עם לקויות למידה, והרגשתי שאני לא מממשת עשירית מהפוטנציאל שבו. התחלתי לעקוב אחרי עינת, דרכה נחשפתי לכלי מלא אפשרויות, רב גוני, מאפשר, מעמיק ומאוד ממכר. על הדרך הרווחתי גם חברה יקרה שצועדת לצידי בכל שלב במסע. הזמנתי את עינת לחנוך את הפינה, כי בשבילי מפות חשיבה הן כלי קסם, ואני משתמשת בהן ברמה היומיומית בהורות שלי, בלמידה המקצועית, בהתפתחות האישית וגם בתפעול השוטף של כל העומס הזה יחד. אני מאמינה שכל מי שתפגוש במפות חשיבה, בעיקר דרך העיניים של עינת, ותתנסה, תרגיש בארגון, בעומק ובהקלה שהן מביאות לחיים. ועכשיו, שרביט הדיבור לעינת-

 

  1. ספרי על עצמך

שמחה ומודה על הזכות להשתתף במרחב המופלא של "למידולוגיה", שאני לומדת ממך וממנו כל כך הרבה. נעים מאוד 🙂 אני עינת, בת 39, נשואה לעתי ואמא של אוריה, בן 10, בארי, בן 7 וכרמי, בן 2.9. נולדתי וגדלתי בירושלים ובעקבות עתי הפכתי להיות "עינת מעינת". עוסקת בתרגול והנחיית עבודה עם מפות חשיבה וכלים ויזואליים לארגון ופיתוח תהליכי חשיבה ולמידה בחיים האישיים והמקצועיים.

  1. איך הגעת לנישה המיוחדת הזו?

יצאתי לדרך חדשה ועצמאית בעקבות הלידה של כרמי. עד אז עבדתי 9 שנים במרכז לטיפוח יזמות כמנהלת הדרכה. מאוד אהבתי את המפגש עם אנשים שיש להם רעיון מרגש לעסק, שימח אותי להיות מעין מתווכת, בין החלום לידע, בין יזמים למרצים ומומחי תוכן שיכולים לקדם אותם ולעזור להם לצאת לדרך ולהגשים את החלום האמורפי הזה שיש להם בראש- מסעדה, גן ילדים, אפליקציה. אהבתי מאוד את העבודה מאחורי הקלעים, ובעיקר את זה שהייתי חשופה ונגישה להרבה ידע, תוכן וסביבה יצירתית. אישה ומרצה מיוחדת ומקסימה שפגשתי, שלצערי נפטרה לפני מספר שנים (גלית זעפרן ז"ל) ספרה לי על מפות חשיבה ככלי שיכול לעזור מאוד ליזמים. לא העמקנו בזה והיא רק אמרה שכדאי לי לחפש את המושג הזה, Mind Mapping ברשת ושאמצא כבר הרבה תוכן. זה ישב לי כל הזמן בראש וסקרן אותי אבל בעומס של העבודה לא התפניתי להרחיב עליו את הדעת.

בעקבות הלידה של כרמי ושמירת הריון ארוכה שהיה לי בה הרבה זמן להרהר (תוך כדי חיסול 6 עונות של סקס והעיר הגדולה), הגעתי להבנה שאני רוצה לצאת בעצמי לדרך חדשה. התחלתי לגלגל מחשבות ולהיחשף לתכנים שונים שחזקו אותי ועזרו לי להתקדם בצעדים קטנים, קודם כל בראש ובלב. אחד הספרים הנפלאים שקראתי ונתן לי המון בטחון והשראה הוא הספר "להגשים", של ערן שטרן. ערן תיאר בו איך כשהבשיל הרגע המתאים בחייו, הוא פתח יום אחד במקרה מייל פרסומי שקיבל, וגילה שמדובר בקורס הכשרה בינלאומי של מי שהפך להיות המנטור שלו. הוא סיפר שבמשך כמה שנים למרות שהכיר את התכנים של אותו מנטור, לא היה פותח את המיילים הארוכים שהיה מקבל ממנו כל יום שישי, והפעם היה משהו שונה שגרם לו לפתוח את המייל. כשקראתי את זה, הרגשתי דחף לפתוח בעצמי את תיבת המיילים הפרסומיים שלי, והעליון בהם היה פרסום על קורס המנחים של טוני בוזן, מפתח מפות החשיבה, באנגליה. זה היה המייל הראשון שבאמת פתחתי מהם,אחריו היו עשרות מיילים סגורים, בדיוק כמו מה שערן שטרן תיאר. זה היה ממש מטורף בעיני שרגע אחד אני קוראת משהו בספר, וחמש דקות אחר כך קורה לי אותו הדבר. חשבתי שזה כנראה אומר משהו. (אחר כך קראתי שטוני בוזן חוגג כמוני יום הולדת ב-2 ליוני, ובכלל זה נראה לי כמו סימן משמיים).

הקורס התקיים בעיר קרדיף שבווילס, אנגליה, במקום מאוד יפה ובאוירת כריסמס קסומה. נסעתי אז עם כרמי שהיה בן 9 חודשים ועם עתי בתפקיד הנני. הייתה חוויה בינלאומית, מרגשת ומיוחדת.

משפט מקסים שהולך איתי מאז ששמעתי אותו בסדנא נהדרת ליזמות קשובה (מפי עינת דורון היקרה) הוא "מלמדת את מה שבאתי ללמוד". כמה ענווה והקלה יש במשפט האוהד הזה, שנותן צידוק ללמד כשאנחנו עוד בדרך, לגמרי לא בתחנה הסופית של האידיאה של עצמנו בעיני עצמנו. מרתק אותי ללמוד ולתרגל את המיומנויות הכי יומיומיות וטריוויאליות של החשיבה, כמו למשל היכולת להכריע ולקבל החלטות יותר בקלות, לשמור על מיקוד, לייצר בהירות וסדר במחשבות, (שלא לומר למשול בהן). מרתק אותי ללמוד לנהל תהליכי חשיבה בצורה אפקטיבית, ללמוד לאסוף, להפריד ולהוביל את חוטי המחשבות, כמו המיומנות ותחושת הקסם כשמצליחים להטיס עפיפון לגובה ולכיוון הרצוי בלי שיסתבך ויפול או ימשוך אותנו במקום שאנחנו אותו. מדובר עכשיו הרבה על הצורך ללמוד איך ללמוד, אני מתחברת לזה מאוד, ועוד יותר מזה למטרה "ללמוד איך לחשוב". אני מרגישה שזה יכול להקל על החיים.

אני אוהבת את הפורמט הויזואלי והתמציתי של מפות חשיבה, ואת דרך העבודה שמעודדת דיוק ורגישות לניואנסים של מילים ודימויים. מרגש אותי האופן בו דרך בניית מפות חשיבה, נוצרים מפגשים, קשרים ושיתופים משמעותיים בין אנשים לאנשים ובינם לבין עצמם.

  1. מה בעצם זה אומר "מפות חשיבה"?

מפות חשיבה הן טכניקה פשוטה וקסומה (או פשוט קסומה) שמאפשרת "לראות את המחשבות", לשקף על הנייר את הטבע האורגני, המסתעף והייחודי של מה שקורה לנו בראש.
מפת חשיבה היא דרך אחרת, לרשום, לחקור ולבטא את מה שיושב לנו בראש, ובלב – שבבי מידע מכל הסוגים, נתונים, רעיונות, זיכרונות, תפיסות ולהוריד אותם אל הדף כמו שמורידים קובץ מהמחשב, כתמונה תמציתית, זורמת וצבעונית שמציפה תובנות ומכוונת לשבילים חדשים.

כמו מפת דרכים, מפת חשיבה היא אמצעי ניווט. היא עוזרת לייצר בהירות ולהבין טוב יותר את תוואי הנוף והסביבה – את מה שמרכיב מושג מסוים עבורנו, רגש, רעיון או החלטה. מתוך ההבנה שנוצרת אפשר לצאת לדרך, למסע ליעד שהגדרנו- למידה או הבנת עומק של משהו, פיתוח, או חיפוש פתרון לבעיה כלשהי.

באנגלית המונח המקצועי הוא: Radiant Thinking  ובעברית התרגום מקסים ופותח את הלב,
* * *ח ש י ב ה  ק ו ר נ ת * * *.
מבנה מפת החשיבה מתבסס על המבנה המסתעף בטבע, שמאפשר גמישות, צמיחה והתפתחות. גם תא עצב מוחי (נוירון) נראה בעצמו כמו מפת חשיבה והיווה השראה להמצאת מבנה ויזואלי שהמוח ישמח לקבל לחיקו.
מפת חשיבה מאפשרת בו זמנית נקודת מבט כפולה- גם מבט-על וגם ירידה לפרטים ולכן היא מסייעת לזהות הקשרים ולהגיע למקומות חדשים בחשיבה שלנו.

היא מאפשרת לקבל פרספקטיבה ונקודות מבט רבות על כל סוגיה ולכן היא כלי יעיל לסיעור מוחות והתמודדות עם בעיות ואתגרים. היא עובדת בשני הכיוונים- גם בקליטה ועיבוד מידע בתהליכי למידה, וגם בשליפה או יצירת ידע חדש.

מפת חשיבה היא כמו שיקוף רנטגן של החשיבה. כמו קרני רנטגן, שעובדות על עקרון של חדירה דרך החומרים הרכים (הרקמות)  והצגה של החומרים "הצפופים", (העצמות) גם מפת חשיבה מציגה סוג של שלד מנטלי, מאתגרת אותנו לעבוד כמו קרן רנטגן, לחדור לתהליך החשיבה, ולהציג כל פעם שאנחנו נתקלים ב- " Hard-Core"- מילות מפתח משמעותיות, אסוציאציות, נתונים, דימויים והקשרים.

כמו שהגוף החי זהה מבחינת המבנה והמרכיבים, אבל משתנה מאדם לאדם בדקויות של ייחודיות,  מרתק אותי לראות איך מפות חשיבה של אנשים שונים, גם בנושאים דומים, שונות זו מזו למרות שהן בנויות על פי אותם עקרונות. היכולת ליצור בפשטות שיקוף מזוקק של תהליך אישי ואמורפי כמו חשיבה ותודעה, היא היופי והקסם הגדול של מפות חשיבה בעיני. יש הרבה יתרונות ותועלות בהקשרים קוגנטיביים ומנטליים, אבל מה שכבש אותי באופן אישי, הוא האותנטיות שיש בהן. יש הרגשה של אינטימיות מול כתב יד, מילים וסמלים שיצר אדם אחר ברגעים של חיבור לעצמו או לנושא מסוים. זה בולט במפות ידניות, אבל גם במפות דיגיטליות זה קיים. הטכניקה עוזרת להיכנס למצב של חופש חשיבה, פעולה וביטוי. טוני בוזן תיאר למפות חשיבה כ- " DayDream on a piece of paper ". תיאור שאני מאוד אוהבת. הרעיון הוא להיכנס ל"מוד" של "נדידה מחשבתית" כמו חלום בהקיץ, אבל כמהלך יזום, התכנסות ממוקדת ומכוונת למטרה מסוימת שעבורה בונים את המפה.

מפות חשיבה עוזרות מאוד לחשוב לעומק על נושא או רעיון בוסרי ולפתח רעיונות וכיווני מחשבה.  במובן הזה מפת חשיבה עובדת כמו גוגל או וויז, שמים את היעד במרכז ומתחילים לקבל מסלולים והקשרים, מתוכם צריך לבחור את אלה שהכי רלוונטיים לנו, ואיתם להמשיך ולהתקדם. המבנה האורגני של ענפים שמסתעפים מעודד קפיצה וזרימה של אסוציאציות, ומאפשר להן להתפתח ולהתרבות.

  1. מתי ביומיום שלך את משתמשת במפות חשיבה?              

כשאני עובדת מול המחשב יש לי תמיד המון חלונות פתוחים, וזה מה שקורה לנו הרבה פעמים גם בראש. המפות עוזרות לי להתמקד רק בדבר אחד שאני רוצה לחשוב עליו ולפתח אותו, לזקק את מה שחשוב, להרגיש שליטה במצב בסיטואציות מלחיצות או עמוסות. היא דרך שמוסיפה שמחה למטלות שמצריכות התארגנות ותכנון ועוזרת לפרוט מטרות ומשימות מכל הסוגים. תמיד אהבתי לכתוב לעצמי רשימות והמפה היא סוג של רשימה "אחרת". עצם המיפוי (לעומת רשימה ארוכה ושרירותית) כבר מתחיל לייצר תחושת בהירות ושליטה. הצבעוניות "מקלילה" את הכובד שנלווה לעומס של מגוון המחויבויות  והדברים שצריך לעשות בכל רגע נתון בחיים.

אני אוהבת מאוד ללמוד ולאסוף ידע שאני רוצה לשמור ולזכור דרך מפות חשיבה. מתסכל אותי שאני תמיד שוכחת גם את הדברים הכי יפים ומשמעותיים שאני קוראת ומשמח אותי שמפת חשיבה היא דרך לאצור ולנצור סיכומים של רעיונות ותובנות שהשפיעו עלי. אני מאוד אוהבת לרכז במחברת מפות חשיבה תכנים מתוך ספרים, שיעורים או הרצאות. זה משהו אחר לגמרי לחזור למפת חשיבה תמציתית וצבעונית ולרפרף עליה במבט מהיר לעומת קריאת סיכומים. כמובן שמפות חשיבה לא באות להחליף את הערך הרב של טקסטים שהפירוק פוגע בערכם.  המפות עצמן הוכחו כאסטרטגיה יעילה ללמידה ולקליטה של ידע, אני עדיין לא זוכרת כל מה שבמפות, אבל נוח ונעים לי לחזור ולרפרף על מפה או כמה מפות צבעוניות ותמציתיות לעומת דפים רבים של סיכומים.

המחברות שבהן אני מרכזת את מפות החשיבה ממש סוג של יומני מסע וספרי זיכרונות. יש בהן סיכומים של הרבה קורסים, שיעורים וסדנאות שהשתתפתי בהם והעניקו לי מה שהייתי זקוקה לו בנקודת זמן, ולצדם מפות אישיות שביטאתי דרכן גלגולים של מחשבות לגבי כיווני התפתחות אישיים ומקצועיים, חלקים מספרים שעוררו בי השראה ועוד. לא כל המפות מלאות וגמורות. יש במחברת הרבה התחלות, או מפות ראשוניות (למשל לא צבעוניות) בדיוק כמו תהליכי חשיבה שלפעמים לא נפסקים איך שהתחילו או לא מתקדמים למקום סופי ומגובש. אחד השימושים הכי משמעותיים ומרגשים שמצאתי הוא להשתמש במפות ככלי לשיקוף, שיתוף וגישור עם ילדים. בעיקר עם הבן הבכור שלי, כי הטכניקה מתאימה מגיל שיש שליטה בכתיבה. זכורות לי כמה פעמים שהמפה שימשה ממש כ"גשר על פני מים סוערים", עם הילדים או אפילו ביני לבין עצמי. כשמתעורר קונפליקט או קושי, מפות חשיבה עוזרות לצלוח הצפה רגשית, לבחון ולהבין סיטואציות. אפשר להגיע דרך מפות חשיבה ללמידה מאוד משמעותית של "החומרים של החיים", להבין מורכבות של סיטואציות, להפנים שלרוב אין אמת אחת, שתמיד יש צד שני וחשוב לשמוע איך הוא רואה את הדברים, לדבר ולחדד הנחות מול עובדות, ללמוד לשאול את עצמנו את השאלות הנכונות שיעזרו לקבל פרופורציות ולזוז מהתהום, או לצאת מהבור….

דרך מפות חשיבה אפשר לדבר על דברים שבשיחה רגילה יהיה יותר קשה "לדוג", ולהשתמש בהן להעצמה, להעמקת הקשר ושיתוף הדדי ברגשות, משאלות, תפיסות ומחשבות. אפשר להעלות דרכן משאלות לב, או לחלוק פיסות מהעולם של השכנים והשותפים הקרובים ביותר לחיינו. 🙂

גם ביני לבין עצמי, אני נעזרת במפת חשיבה לפרק ולנתח דברים שאני מרגישה שלא מובנים לי, רגשות שונים, לפעמים אני אפילו לא מכינה את המפה הפיזית- חושבת בראש בצורה של מיפוי וניתוח מילות מפתח, משמעויות וכיוונים שונים כדי לנסות להבין ולפרוט משהו שמעיק עלי או מלחיץ אותי.

  1. אילו דברים חדשים ומשמעותיים למדת בזכות העיסוק במפות חשיבה?

בתהליך בניית מפת חשיבה, אחד השלבים המשמעותיים הוא הפירוק לגורמים ראשוניים והניסיון לזקק כל מילה לטווח רחב של משמעויות. מתוך כך למדתי לשאול את עצמי או את מי שאיתי ומולי שאלות כמו: מה זה אומר? מה עוד? נוכחתי שהרבה פעמים אנחנו חושבים משהו, וכשמנתחים אותו לעומק מתגלה לעיתים אמת אחרת או נוספת. אנחנו חושבים שמשהו מסוים מכאיב  או מטריד, וכשמפרקים וממפים את הדבר, מסתבר שיש עוד שם עוד משהו שאולי לא היינו מודעים לו. למדתי כמה כולנו דומים בפחדים ובמעצורים שלנו. ועם זאת כמה כל אחד ייחודי בקו המחשבה שלו. מפתיע אותי כל פעם מחדש איך הטכניקה של Mind Mapping  יכולה לייצר פריצות דרך מחשבתיות וקיצורי דרך לרעיונות יצירתיים והבנות חדשות.

  1. האם היה מקום או מפגש מפתיעים אליהם  הגעת בזכות העיסוק במפות חשיבה?

כמעט בכל מפגש יש רגע של גילוי, הפתעה שקשורה ברעיון חדש שעולה או אמת שמתבהרת דרך העבודה על מפה אישית או משותפת. בשלב הראשון הרבה פעמים יש תחושה שהמפה בסך הכל מציגה ומארגנת את מה שאנחנו יודעים שאנחנו יודעים, אבל אם מתמסרים להמשיך ולפתח את המפה, בדרך כלל יש רגע של א-הה. זה יכול להיות משהו קטן, אבל כמעט תמיד מפציעה איזו תובנה חדשה, וזה רגע מרגש ומפליא.

 

  1. איך עושים את זה בבית? איך לבנות מפת חשיבה?

השתמשו בדף חלק, רצוי A3 TU  או   A4והניחו אותו מולכם לרוחב.

כמו עץ נטוע, גם מפות החשיבה אוהבות חופש תנועה ומרחב.

רצוי לא להשריש אותן בדפי שורות או משבצות.

יש גם אפשרויות למפות דיגיטליות, אבל כמו בעבודת אדמה, כדאי להתחיל בכלים ידניים,

ללכלך את הידיים ולהרגיש את המגע הבלתי אמצעי, לפני שעוברים למכונות…

במרכז הדף כתבו את הנושא- מטרה, רעיון, סוגיה שתרצו לפתח או לסכם דרך המפה.

התחילו "להנביט" ענפים באופן חופשי ואסוציאטיבי.

הענפים הראשיים יוצאים מהמושג הכללי ומייצגים קטגוריות והיבטי-על ביחס לנושא המרכזי.

בחרו לכל ענף ראשי צבע משלו ועבו אותו מעט, ביחס לענפי המשנה שיצאו ממנו בהמשך.

על כל ענף (ולא בקצהו) כותבים את המילים והרעיונות שעולים באופן אסוציאטיבי.

כדאי לא ליצור משפטים ארוכים אלא מילים או מושגי מפתח שהם קוד מייצג לרעיון שמאחוריהם. התמציתיות יוצרת תחושת בהירות ומיקוד, ומאפשרת למילה הבודדת מעוף ואפשרות להמשיך להתפתח למכלול המשמעויות המרכיבות אותה.

מכל ענף ראשי ממשיכים לסעף ענפים דקים יותר, עם זרימת אסוציאציות משניות הקשורות לענפים השונים ולנושא המרכזי באופן כזה או אחר.

במידה ומזהים "נביטה" של רעיון שמתאים להוות קטגוריה/היבט נפרד פותחים לו ענף ראשי חדש, בצבע אחר. כך נוצר המיפוי הוויזואלי בעין.

ענפי המשנה מתפצלים מקצה הענף ולא מהאמצע שלו. גם ענפי המשנה יכולים להתפצל עוד ועוד, עד שממצים את תהליך החשיבה.

כשמתאים ומתחשק, תוך כדי התהליך או בסופו, רצוי להוסיף אייקונים המתאימים לרעיונות השונים (לא חייבים לכולם). האייקונים, (אפשר ורצוי צבעוניים) – כמו פירות על עץ, ממתיקים את התוצאה הסופית, משמחים את העין ועוזרים למפה להיקלט בזיכרון ובתודעה כתמונה.

  1. איפה אפשר ללמוד עוד?

אני מזמינה אתכם להכנס לדף העסקי שלי, אפשר למצוא בו הרבה דוגמאות, השראה ורעיונות ליישום עבודה עם מפות חשיבה למגוון מטרות, צרכים וקהלי יעד.

אני מקיימת סדנאות באופן שוטף, הסדנאות מתקיימות בקבוצות קטנות וכוללות למידה של השפה ועבודה מעשית על מפות אישיות על כל נושא שמעסיק אתכם. ניתן להזמין גם סדנאות אישיות בפורמטים שונים, (כולל בזוג או שלישיה) למשל סדנת יום הולדת, או סדנא משפחתית. אני מציעה גם פגישות אישיות למיפוי מונחה ובניית מפה מעמיקה בתהליך משותף של הקשבה, שיקוף ותיעוד. וגם סדנאות חשיבה, למידה וסיעור מוחות לצוותים בארגונים. 

כמובן הרשת מכילה מידע רב, אני מאוד אוהבת את האתרים:

http://www.mindmapinspiration.com/

http://www.mindmapart.com/

חנוכה שמח ומלא אור ושיהיו לנו כמה שיותר מחשבות טובות!

תודה רבה עינת יקרה על הביקור המרתק בעולם שלך ועל ההיכרות עם הכלי המופלא של מפות חשיבה. מבטיחה לשתף בהמשך גם בדרכים בהן אני משתמשת בכלי הזה בתוך היומיום שלי (למעשה, כמעט בכל יום), בתוך הדרך של למידולוגיה. הרבה פחות פוטוגנית מהדרך של עינת, אבל כל כך נהדרת, פרקטית ופותחת אפשרויות. שוב תודה עינת שחנכת את הפינה "שאלה של השקפה", שתחזור בחודש הבא עם האורחת הבאה!

0 תגובות


תגובות למאמר זה נסגרו